Det är lördag och jag har sovit 11 timmar i natt (åh shit jag behövde googla för att se om jag skulle skriva inatt eller i natt, blivit så oerhört nojig kring det där med särskrivning för att jag skriver ju mest på engelska och de särskriver ju allt <-- vilket tog ett tag att bli van vid)!!! Mycket sömn = glad Sandra! Så nu blir det PEPP!
SANDRA + MAT = <3<3<3<3<3<3<3<3 (mycket matte i dagens inlägg, det är inte alltid jag lyckas förvåna mig själv men nu händer det)
Jag gillar ju att laga mat men framförallt att äta mat. Så idag tänkte jag lista lite matlagningstips! OBS: Vissa av dessa tips har ni säkert redan stenkoll på!
1. TÄNK PÅ KONSISTENSEN. Det här är ju en typisk grej som är jobbig om en äter vegetariskt, att allt är lite mosigt. Då är det bra att ha i åtanke att det är en bra idé med olika sorters konsistenser i maträtten.
Tips på vad detta kan vara är:
- Nötter i currygrytan (tänk på att ha i nötterna sist av allt, annars blir de mosiga)
- Selleri (funkar typ i allt)
- Ströbröd (i t.ex. egna vegetariska biffar)
- Frön (som både är knaprigt och nyttigt)
- Sallad & kål (som går att använda som "bägare" eller vid sidan av)
- Rostad lök (som jag aldrig orkar göra/köpa men som är apgott på t.ex. ris)
2. VITLÖK ÄR GRÖNSAKERNAS BÄSTA VÄN. Att steka upp grönsaker i vitlök (eller att ungsrosta grönsaker med vitlök) gör megaskillnad för hur de smakar. Bara sätt i en klick smör (eller mjölkfritt smör eller olivolja) och ha i en eller två vitlöksklyftor och stek typ broccoli och ärtskidor i stekpannan, släng i lite salt. Smakar så fruktansvärt gott (lovar och svär). Om du råkar vara som min pappa som inte gillar vitlök (?) så är ju detta tipset onödigt.
3. EGENODLAT SMAKAR ALLTID MYCKET MER. Om du har en balkong/uteplats så skulle jag rekommendera att odla tomater. Det är hur lätt som helst och tomaterna smakar avsevärt mycket mer än de som kan köpas i affären. Detta gäller också potatis, jordgubbar, gurka och allt annat ni kan tänka er (men det är ju svårt att odla massor av saker om det inte råkar vara så att en har en trädgård) Om du/ni bor nära en bondgård som odlar grönsaker så kan ni ju köpa sånt där. Jag har varken uteplats eller bondgård just nu så det blir tyvärr bara affärsgrönsaker. Mina australienska kompisar tycker att grönsakerna här smakar vatten haha.
4. TÖM AUBERGINEN PÅ VATTEN. Om ni vill laga något med aubergine, skär upp den och lägg bitarna på hushållspapper, salta, och vänta sen ett tag på att vätskan ska komma ut. Mina italienska kompisar säger dessutom att aubergine ska stekas på låg värme mycket länge för att det ska smaka optimalt. Blir en megaskillnad i smaken (mycket godare)!
5. KÖP FRYSTA GRÖNSAKER. Frysta grönsaker är inte alls mindre nyttigt än färska, det kan till och med vara tvärtom. En bra grej för att äta billiga maträtter är att ha mycket frysta grönsaker hemma.
Exempel på vad det kan vara är:
- Spenat (som dessutom är supernyttigt och gott att ha i t.ex. pasta, paj, lasagne och omlett/frittata)
- Majs
- Blomkål och broccoli
- Ärtor/haricot verts/andra gröna bönor
6. TÄNK PÅ SMAK-BALANSEN. Detta brukar innebära att hitta en balans mellan surt/salt/sött.
Tips på vad smak-balans kan vara:
- Vinäger. Detta lutkar ju pyton men en skvätt balsamvinäger i tomatsåsen eller på pastasalladen brukar ju göra susen. Vitvins-vinäger förhöjer alltid risotton och kan med fördel ta udden av majonäs-såser så att de blir extra goda.
- Salt + choklad = magi. Ett av de bästa tipsen jag någonsin fått är att alltid ha i en nypa salt när en bakar något med choklad. Det blir liksom extra chokladigt då.
- Socker + tomat. En nypa socker i tomatsås tar bort den beska smaken och gör att tomater smakar mer tomat.
- Citron/lime + kokosmjölk = <3.
Jag tror att
http://polichinelle.se/ gjorde ett sånt här inlägg för inte så länge sen, så är ni sugna på fler mat-tips så kan ni ju kika in där.
Har ni några bra mat-tips till mig?
PUSS PÅ ER!
skriven
Åh vilka bra tips :-D Kramis